Gezond snacken: voedzaam én bewust

De basis van een gezond voedingspatroon ligt bij drie volwaardige maaltijden per dag. Met echte, onbewerkte voeding die je lichaam herkent en nodig heeft: veel groenten, eiwitten, gezonde vetten en zo min mogelijk geraffineerde suikers. Dat geeft je lichaam rust, stabiliteit in je bloedsuikers en langdurige energie.​

Heb je echt trek?

Toch vraagt je lijf soms om iets tussendoor. Misschien na een lange werkdag of als je net terugkomt van het sporten, een moment waarop je even niet verder kunt zonder wat extra energie. Voordat je naar de koelkast loopt, is het goed om even stil te staan bij die behoefte…
Heb je écht lichamelijke trek of energie nodig? Of voel je misschien onrust, verveling, stress of emotie die je (onbewust) wilt dempen met iets eetbaars?​ 

Dat onderscheid maken helpt je om bewuster te kiezen – en soms zelfs te ontdekken dat je eigenlijk iets anders nodig hebt dan een snack. (Meer hierover lees je binnenkort in ons blog ‘Eten is emotie’.)​

Ben je wél echt toe aan iets tussendoor? Dan is het verleidelijk om op zo’n moment naar een makkelijke reep of snelle oplossing uit de supermarkt te grijpen. Maar eten is meer dan alleen het stillen van een tijdelijk hongergevoel. Het is belangrijk om te beseffen dat wat je eet, niet alleen invloed heeft op je energie op dat moment, maar ook op je gezondheid op de lange termijn. 

Wat is er dan mis met kant-en-klare-snacks?

Het probleem met veel kant-en-klare snacks is dat ze vaak vol zitten met verborgen suikers en andere bewerkte toevoegingen. Dit heeft niet alleen invloed op je gewicht, maar kan ook leiden tot verschillende andere gezondheidsproblemen. Suiker geeft namelijk een verhoging van het aantal ontstekingsstoffen in je lichaam met allerlei ontstekingsbevorderende effecten die weer leiden tot veel chronische ziekten, zoals chronische vermoeidheid, pijnlijke gewrichten, stemmingswisselingen, en zelfs aandoeningen zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2.

Waar op een pakje sigaretten tegenwoordig duidelijke taal staat ter waarschuwing voor je gezondheid, zouden eigenlijk ook de risico’s van (teveel) toegevoegde suikers duidelijker benoemd mogen worden. Op de meeste verpakkingen staat niet met grote letters: PAS OP, DIT PRODUCT BEVAT SUIKERS! Bovendien verbergt suiker zich vaak onder allerlei schuilnamen zoals glucose, fructose of glucose-fructosestroop. Het is dus goed om te bedenken wat de lange termijn effecten kunnen zijn van kant-en-klare-snacks, voordat we deze gedachteloos naar binnen schuiven.  

🔽 Wat zijn geraffineerde suikers en bewerkte koolhydraten eigenlijk?

Geraffineerde suikers zijn suikers die uit hun natuurlijke context zijn gehaald en bewerkt – denk aan kristalsuiker, glucosestroop, fructose en andere eindes op -ose. Ze zitten vaak verstopt in koekjes, ontbijtgranen, sauzen en zogenaamd ‘gezonde’ repen. Ze geven snelle energie, maar zorgen ook voor pieken (en dalen) in je bloedsuiker.

Bewerkte koolhydraten zijn koolhydraten waarvan de vezels grotendeels zijn verwijderd. Denk aan witbrood, witte rijst, crackers of bloemproducten. Je lijf zet ze razendsnel om in suiker, met als effect: minder verzadiging, minder voedingswaarde én opnieuw die bloedsuikerschommelingen.

Kort gezegd: hoe minder vezels en hoe bewerkter het product, hoe sneller het je bloedsuiker (en vaak ook je energieniveau) uit balans brengt.

Ontstekingsbevorderende voeding vermijden

Het vermijden van suiker is slechts een deel van het verhaal. In de toekomst gaan we dieper in op ontstekingsbevorderende voeding en hoe je door goede eetgewoonten ontstekingen juist kunt verminderen en laten herstellen. Dat is ook een belangrijk onderwerp binnen onze trajecten, waar we je ondersteunen in het aanpassen van je voeding, specifiek gericht op jouw klachten en gezondheidsdoelen.

Bij ontstekingsbevorderende voeding moet je denken aan producten die de ontstekingsreacties in je lichaam aansteken, zoals geraffineerde suikers, bewerkte koolhydraten, transvetten en sommige conserveringsmiddelen. Dit kan leiden tot langdurige gezondheidsproblemen.

Gelukkig zijn er ook voedingstoffen die ontstekingen kunnen verminderen, zoals gezonde vetten, antioxidanten, en kruiden zoals kurkuma en gember. Door je voeding aan te passen naar ontstekingsremmende keuzes, geef je je lichaam de kans om te herstellen en op zijn best te functioneren.

Kies voor voeding die je lichaam herkent

Als je bewust bent van de mogelijke effecten van kant-en-klare-snacks, dan is het makkelijker om te kiezen voor een gezonde snack. Snacks die niet alleen vullen of een belasting zijn voor je lijf, maar die je ook echt iets brengen. Je kunt er voor kiezen je eigen tussendoortjes te maken. Zo weet je precies wat je erin stopt en dus ook wat je binnenkrijgt…


Wij houden van snacks die:​

  • je bloedsuiker stabiel houden
  • verzadigen tot je volgende maaltijd
  • makkelijk zijn om mee te nemen
  • Ontstekingsremmend zijn
  • én gewoon lekker zijn​ 😊


Onze favoriete snacks

  • Groenten met humus: Komkommer, wortels of paprika met een dip van humus zorgen voor een dosis vezels en gezonde vetten
  • Noten en zaden: Een handje ongebrande noten of een mix van zonnebloem- en pompoenpitten geeft je energie en gezonde vetten
  • Griekse yoghurt met fruit: Kies voor een klein bakje Griekse yoghurt (zonder toegevoegde suikers) en voeg wat blauwe bessen of een handje noten toe
  • Gekookt eitje met guacamole: Een gekookt eitje los of met heerlijke guacamole* 🥑
  • Of een van deze heerlijke recepten van Leef Puur Natuur * – boordevol pure ingrediënten en eenvoudig te maken​ 


Bewust kiezen = goed zorgen voor jezelf

Een tussendoortje hoeft geen impuls te zijn. Het kan juist een klein moment van zorg voor jezelf zijn. Kies iets wat je lijf voedt én waar je van geniet — dat maakt snacken een stuk fijner én gezonder.​

Een quote-blokje: “Een tussendoortje hoeft geen impuls te zijn. Het kan een moment van zorg voor jezelf zijn.”

Conclusie

Gezonde snacks kunnen een groot verschil maken in hoe je je voelt, zowel mentaal als fysiek. In plaats van te kiezen voor de kant-en-klare, suiker- en chemische toevoegingen, kun je kiezen voor snacks die je lichaam daadwerkelijk voeden en je energie op peil houden. Of je nu een drukke werkdag hebt of onderweg bent, het is mogelijk om gezonde, voedzame keuzes te maken die je op de lange termijn ondersteunen.

Wil je leren hoe je beter voor je lijf én je gewoontes kunt zorgen?

Bij Heel & Gezond kijken we breder dan voeding alleen. We helpen je ontdekken wat jouw lichaam nodig heeft – fysiek, mentaal én emotioneel.​

👉 Plan een kennismakingsgesprek
Of bekijk ons leefstijltraject: Snel op de rit – in 3 maanden Regie over je Energie

Een simpele en voedzame snack: groenten met humus 

Deel deze blog:

Facebook
Twitter
Pinterest